Vassgraut og blomkålsuppe

Første dag med lokal mat. Alle ble mette.

Siden jeg flyttet tilbake til Kristiansand for tre år siden har en stor del av maten jeg spiser kommet fra den økologiske butikken Sans og Smak i Lillemarkens. Mandag morgen startet jeg derfor jakten på lokale råvarer i økobutikken.

Hurra, jeg fant honning fra Agder! Det er bra, for jeg kommer til å bruke mye honning nå som jeg ikke skal spise sukker. Økohonningen er fra Nils Jakob Drivdal i Flekkefjord. 

Nypoteter får jeg også på Sans og Smak, fra Kjell Gilje i Grimstad. Og egg fra glade høner på Tjamsland gård i Birkenes. Sans og Smak har også økologiske kjøttvarer fra Slakter Eide, men det velger jeg å vente med til jeg får pratet med Jens Eide om hvor dyrene kommer fra og hva slags ingredienser de har i pølsene.

- Det er ikke mange økologiske produsenter på Agder, og mange av dem er veldig små og selger primært fra gårdsutsalg, forklarer Karin Stray Helle på Sans og Smak.

Så tar jeg turen til Torget i Kristiansand. Der er det to torghandlere som selger mat: Tveit Gårdsutsalg, og Helge Pettersen fra Søgne. Begge selger en blanding av lokale og importerte varer, så her er det bare å spørre seg fram.

- Usprøyta frilandstomater fra Tveit. Vil du smake? Jeg har dyrka dem sjøl, forsikrer Aleksander Kristensen (bildet under).

Aleksander har også vært med å høste blomkålen, forteller han. Men ellers så driver han mest med jordbærene, og så hjelper han til på torget.

Utvalget av lokale varer er så større enn det jeg trenger for å lage middag til fire. Tre ulike potetsorter, kortreist salat, purre fra Søgne, gulrot fra Tveit, agurk fra Evje, tomater fra Grimstad, og mye mer.

Norsk frukt finnes foreløpig ikke på markedet, plommene på torget har reist fra Italia. Men det er ganske bra utvalg av bær, både bringebær og hageblåbær og rips (fra Holum). Og sesongens siste moreller, men de har reist fra Sogn.

Dagens måltider:

Frokost: Omelett med squash fra naboen (takk Åsmund)

Lunsj: Vassgraut av havre (takk til Alvejordet steinerbarnehage for lån av håndkvern) (den smakte ikke så verst, men jeg var veldig glad for å kunne drysse på litt unntaks-kanel)

Middag: Blomkålsuppe

Stekte potetbåter med tomatsalat og kokte gulrøtter

Kveldsmat: Lapper av grøtrestene og egg, servert med honning fra Flekkefjord og blåbær fra Baneheia.

Passer jo bra med helvegetarisk dag, siden det er mandag.

Og heretter går det bare oppover!

Denne kjekke unge mannen fra Tveit har dyrka disse tomatene i ekte jord. Kudos!

  1. spissorlandet posted this
Blog comments powered by Disqus